Ako v zime prikrmovať vtáctvo?

Dobrá správa: Do Tatier prišla konečne skutočná zima. Teploty klesli pod nulu a sneží. Práve s príchodom tohto počasia môžete začať prikrmovať vtáctvo a pokračovať až do jarného oteplenia.

Prv, než začnete s ušľachtilým činom, treba myslieť na niekoľko dôležitých zásad a tipov, ktoré milovníkom prírody adresuje zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová:

  • Pre kŕmidlo vyberte bezpečné miesto. Operence potrebujú dobrý výhľad a dostatok stromov vhodných na úkryt pred prirodzenými predátormi, ako sú dravé vtáky alebo mačky. Kŕmidlá neumiestňujte v blízkosti frekventovaných ciest a presklených plôch, do ktorých by vtáctvo mohlo narážať.
  • Zvoľte vhodné krmivo. Pri výbere platí zásada: NIE pečivo, slané, pražené a korenené oriešky, aby ste operencom neublížili.
  • Najosvedčenejším a dostupným krmivom je slnečnica, ktorou sa zavďačíte najmä sýkorkám, brhlíkom, stehlíkom, pinkám, hýľom, glezgom, ďatľom a sojkám. Vrabce, hrdličky, strnádky si pochutnajú na prose, pšenici a ovse. Operence nepohrdnú ani makom, konopou, lojom, orechmi či semenami divých rastlín, ktoré vznikajú ako odpad po čistení obilia. Pokiaľ ste mysleli na vtáctvo už v jeseni a nazberali a usušili ste plody hlohu, vtáčieho zobu, borievok, šípok či jarabiny, potešíte nimi najmä drozdy, hýle a červienky.
  • Najideálnejšou a najlacnejšou alternatívou prikrmovania je vysádzať do svojich záhrad bobulonosné kry a stromy. Ak sa uskromníte a necháte po jesennom zbere ešte zopár jabĺk na strome, potešíte nimi drozdy a chochláče. Platí jednoduchá zásada: Čím pestrejšie spektrum potravy ponúknete, tým viac druhov operencov prilákate.
  • Jarou sa prikrmovanie vtáctva končí!
  • Kŕmidlo musíte udržiavať v čistote. Pravidelným čistením predchádzate šíreniu vtáčích chorôb. Najvhodnejšie sú kŕmidlá, v ktorých sa zrno odsýpa zo zásobníka. Vtáky nechodia po krmive a nemôžu ho znečistiť.

Pozorovanie operencov na kŕmidlách je veľmi príjemným spôsobom, ako rozpoznávať jednotlivé druhy a má aj priaznivý dopad na ľudskú psychiku. Uvidíte sami.

Snímky: Vladimír Michalec, Erika Feriancová